Tájékoztató anyagok, szabályzatok az Európai Unió új általános adatvédelmi rendelete (GDPR) alapján

Az Európai Unió új általános adatvédelmi rendelete (GDPR)

Tájékoztató anyagok, szabályzatot az Európai Unió új általános adatvédelmi rendelete (GDPR) alapján - www.mobilasz.hu

Tájékoztató anyagok, szabályzatok az Európai Unió új általános adatvédelmi rendelete (GDPR) alapján


A 2018. május 25-én életbe lépő új egységes Európai Uniós adatvédelmi szabályozásnak megfelelően elérhetővé tesszük a megfelelő tájékoztató anyagokat, melyek az alábbi hivatkozásokon érhetőek el:


Dokumentumok:

- A Három Ász Média Kft adatkezelési szabályzata

- Tájékoztató a Három Ász Média Kft adatkezelési szabályairól

- Tájékoztató a Három Ász Média Kft panaszkezelési szabályairól, alapelveiről

Egyéb tájékoztató anyagok:

- A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság kapcsolódó tájékoztatója

Kérdés esetén forduljon hozzánk bizalommal az info@honorshop.hu email címen.


Mi is ez a GDPR?


A GDPR röviden az Európai Unió által elfogadott, a személyes adatok védelméről és az ilyen adatok szabad áramlásáról szóló rendelete, más néven általános adatvédelmi rendelet (General Data Protection Regulation). A téma azért tart számot nagy közérdeklődésre, mert mindeddig a személyes adatok kezeléséről csak európai uniós irányelv szólt, azt pedig a tagállamok maguk – sokszor eltérő módon –, ültették át. Mostantól fogva ez változni fog, mivel a GDPR közvetlen hatállyal rendelkezik, minden tagállamban kötelezően alkalmazandó. Ennél fogva minden tagállamban ez a rendelet lesz a legfontosabb szabályanyag a személyes adatok kezelése és védelme tekintetében, attól eltérni csak akkor lehet, ha azt maga a GDPR megengedi.

Magyarországon a személyes adatok védelmét eddig a NAIH látta el, ez nem változott meg.


A NAIH, azaz a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság a személyes adatok védelmének biztosításáért felelős hatóság, feladata a személyes adatok védelméhez való jog érvényesülésének ellenőrzése és elősegítése. Azaz Magyarországon a NAIH felel majd a GDPR betartatásáért, ellenőrzéseket folytathat le, az adatvédelmi szabályok megsértőit szankcionálhatja. Emellett iránymutatást biztosító, jogszabály-értelmezést segítő feladatai is vannak.

A GDPR kire vonatkozik és mikortól?


Az adatkezelés magában foglal szinte minden, a személyes adatokon végzett cselekményt, így azok felvételét, gyűjtését, tárolását, különböző célokra történő felhasználását, továbbítását, módosítását, hogy csak néhány adatkezelési műveletet említsünk. Az ezt végző személy az Adatkezelő. Az, aki az adatkezelő megbízásából és nevében személyes adatokkal dolgozik, az Adatfeldolgozó. A fontos különbség az, hogy míg az adatkezelő meghatározza az adatkezelés célját is, azaz dönt az adatok sorsáról, addig az adatfeldolgozó csak az adatkezelő utasításai alapján végez – jellemzően technikai – műveleteket az adatokon (pl. webtárhely szolgáltatója).

Uniós rendelet lévén a GDPR az EU-hoz valamilyen oknál fogva kapcsolódó adatkezelésekre állapít meg rendelkezéseket. Így alkalmazni kell a GDPR-t, ha Te, vagy a vállalkozásod/céged tevékenységét az Unió területén fejti ki, és az adatkezelés e tevékenységével összefüggésben valósul meg. Ugyanakkor a GDPR továbbmegy ennél: alkalmazandó ugyanis azokra az adatkezelésekre, adatfeldolgozási műveletekre is, amelyeket az Unióban tevékenységi hellyel nem rendelkező adatkezelő vagy adatfeldolgozó végez, ám áruknak vagy szolgáltatásoknak az Unióban tartózkodó érintettek számára történő nyújtásához kapcsolódnak, vagy az érintettek Unió területén belül tanúsított viselkedésének megfigyeléséhez kapcsolódnak.

Mint minden adatfeldolgozó, adatbáziskezelő rendszernek, a mi weboldalunknak is meg kell felelnie ezen szabályozásoknak


A Három Ász Média Kft minden esetben törekszik a kezelt adatok maximális védelmére, bizalmas kezelésére, ennek megfelelően rendelkezik számos belső szabályzattal, cselekvési tervekkel és nyilvántartásokkal is. Internetes felületeink kialakítása során elsődleges szempontként tartjuk és tartottuk szem előtt a kezelt adatok mennyiségének minimalizását, amely önmagában is jelentős mértékben csökkenti a visszaélések, esetleges támadások által létrejöhető kockázatokat. Mindez eddigi törekvésünkkel összhangban folyamatosan felkészülünk az EU GDPR szabályozás követelményeinek maximális betartására is.

Kérdés esetén forduljon hozzánk bizalommal az info@honorshop.hu email címen.